Parkovanie v podzemnej garáži na dva roky zadarmo.
Pozrieť benefity

Cesta do praveku: vyberte sa na paleontologickú výpravu

Cesta do praveku: vyberte sa na paleontologickú výpravu

Jedno z najpozoruhodnejších paleontologických nálezísk na Slovensku, ale aj v Európe máte iba 1,5 kilometra od bytu. Kedykoľvek dostanete chuť zacestovať si v čase, toto je najrýchlejšia cesta, ako si z 21. storočia odskočiť do praveku.

 

Od neohľaduplnej ťažby k uvedomelej turistike

Čo je vzácne, treba chrániť. Preto aj pri Sandbergu, podobne ako pri iných tipoch na Devínske divy, pripomíname dôležitosť dodržiavania pravidiel, keď sa sem vyberiete s rodinou na výlet.

Pieskovcový kopec je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla s najvyšším stupňom ochrany, čo vyžaduje uvedomelý pohyb a ohľaduplnosť pri každom kroku. Lokálne rastliny a živočíchy vrátane tých skamenených sú totiž naším národným prírodným pokladom.

Ekoaktivisti na Sanbergu pred tromi rokmi osadili drevené stĺpiky na usmernenie pohybu návštevníkov a pred dvomi rokmi tu na podnet mestskej časti Devínska Nová Ves pribudla kamera pre zvýšenie bezpečnosti. Aj tieto opatrenia sú indíciou, že bývate vedľa prominentného suseda. Ďalší z bonusov života v Stockerke!

Pieskovcový kopec Sandberg plný prekvapení z minulosti

 

Nie vždy sa však Sandberg stretával s VIP starostlivosťou. Až do polovice šesťdesiatych rokov minulého storočia tu prebiehala vo veľkom ťažba piesku. Odkryté mušle, zuby či kosti končili znehodnotené a navždy stratené medzi stavebným materiálom či ako domáci suvenír náhodných nálezcov.

 

Lokalita, kde sa písala história Zeme

O morskom pôvode usadenín nájdených na Sandbergu tušili už naši predkovia v časoch Rakúsko-Uhorska, no vtedy sa ešte verilo, že ide o dôkaz biblickej potopy sveta. Až s rozmachom vedy sa miesto dostalo do hľadáčika medzinárodne uznávaných paleontológov a vďaka blízkosti kráľovského miesta Viedeň sa stal Sandberg celosvetovo vychýreným náleziskom, kde vedci odkrývali čoraz pozoruhodnejšie tajomstvá minulosti našej planéty.

Objavili pozostatky žralokov, rají, veľrýb, korytnačiek, tuleňov, sirén, nosorožcov, krokodílov, jaskynných medveďov či primátov. Najväčšie zastúpenie medzi nálezmi však majú fosílie lastúrnikov a ulitníkov. Ak budete dávať dobrý pozor, na ich odtlačené schránky ľahko natrafíte aj na prechádzke.

 

Pláž, útes aj dno hlbokého mora

Sandberg je náleziskom vyše 300 rozličných skamenených organizmov, z ktorých najstaršie majú odhadom až 16 miliónov rokov. Celá lokalita v priebehu dejín Zeme prešla viacerými zásadnými premenami. Raz bol Sandberg dnom mora so šesťdesiatmetrovou hĺbkou, inokedy útesom a v jednom období dokonca plážou či súčasťou pobrežného ostrovného systému. V súčasnosti je obľúbenou turistickou lokalitou a jedným z miest, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť.

EXTRA TIP: Zaujali vás sandbergovské fosílie a chcete ich preskúmať ešte viac a z každého detailu? Odporúčame spojiť výlet na pieskovcový kopec s návštevou bratislavského Prírodovedného múzea. Tamojšia paleontologická zbierka ohúri každého nadšenca prírodnej histórie Zeme.

Turistická atrakcia Sandberg v Devínskej Novej Vsi

 

Kvíz: Poznáte tajomstvá Sandbergu?

1. Ako sa volalo praveké more, ktorého súčasťou bol dnešný Sandberg?

  • a) Tetris
  • b) Tethys
  • c) Pramorsko

 

2. Pred 300 miliónmi rokov bol masív Devínskej Kobyly, kde sa nachádza aj Sandberg, časťou veľkého prakontinentu. Viete, ako sa volal?

  • a) Pangea
  • b) Pankontinent
  • c) Pangasius

 

3. Akú veľkosť dosahoval priemer schránok mäkkýšov amonitov, ktorých pozostatky ukrýva Sandberg?  

  • a) 20 centimetrov
  • b) 1,5 metra
  • c) 2 metre

 

4. Deťom známeho výtvarníka Albína Brunovského sa pri obhadzovaní sa pieskom v Sanbergu podaril neuveriteľný objav. Po analýze tvrdého objektu sa ukázalo, že ide o...

  • a) ... zub dinosaura
  • b) ... stavec veľryby
  • c) ... kosť mamuta

 

5. Na začiatku 20. storočia našli rakúski bádatelia v lokalite Sandbergu zvyšky pliopitekov. Žili pred 20 miliónmi rokov a boli to...

  • a) ... vzdialení príbuzní človeka
  • b) ... vzácne druhy húb
  • c) ... prehistorické vtáky

 

 

Správne odpovede:

1. b) Tethys

2. a) Pangea

3. c) 2 metre

4. b) stavec veľryby

5. a) vzdialení príbuzní človeka