Parkovanie v podzemnej garáži na dva roky zadarmo.
Pozrieť benefity

Vyrazte na červenú!

Vyrazte na červenú!

Nebojte sa, rozhodne vás týmto článkom nenavádzame porušiť dopravné predpisy. Práve naopak. Je to pozvánka na najdlhšiu pešiu turistickú trasu na Slovensku, ktorá vedie aj cez Devínsku Kobylu, iba pár desiatok metrov od vášho bývania v Stockerke.  

 

Nazýva sa Cesta hrdinov SNP, meria 770 km a za optimálnych podmienok ju peší turista zvládne za menej než 30 dní. Cez Devínsku Kobylu vedie jej záverečná, alebo ak chcete, úvodná etapa. V závislosti od toho, či svoje putovanie začnete na Dukle na severovýchode Slovenska, alebo na západnej hranici pod Devínskym hradom.

 

Legendárna magistrála je značená červeným turistickým značením a prechádza územiami, ktoré zohrali významnú úlohu počas Slovenského národného povstania. Trasa zároveň vedie cez niekoľko národných parkov, po hrebeni Nízkych Tatier či Veľkej Fatry, cez viaceré kúpeľné mestá ako Bardejov či Trenčianske Teplice, ale aj cez naše najväčšie mestá Bratislavu a Košice. Najvyšším bodom na trase je vrch Ďumbier v Nízkych Tatrách a najnižším práve cieľ cesty na parkovisku pod hradom Devín.

Cieľ Cesty hrdinov SNP pod Devínskym hradom

Cieľ Cesty hrdinov SNP pod Devínskym hradom

 

Ideálnym obdobím na zdolanie trasy je neskorá jar alebo skorá jeseň. Na jar je zvyčajne v prírode ešte dostatok zdrojov pitnej vody a preto sa najviac turistov vydáva na trasu práve v tomto období. Skorá jeseň je zasa v našich zemepisných šírkach typická dlhotrvajúcim stabilným a suchým počasím, čo je argument, ktorý časť turistov presvedčí absolvovať trasu práve počas obdobia babieho leta. Nájdu sa však aj odvážlivci, pre ktorých ani dĺžka či náročnosť trasy nie sú dostatočnou výzvou a tak sa rozhodnú absolvovať sólo pochod v zime alebo prebehnúť trasu za najkratší možný čas.

 

Na stránke, ktorá podrobne popisuje jednotlivé úseky cesty sa píše, že Cestu hrdinov SNP zvládne každý primerane zdatný turista alebo občasný športovec. Ale bez dôkladnej prípravy, pevného odhodlania a aj bez kúska šťastia sa zrejme nezaobídete nikto.

 

Ak sa dnes necítite na absolvovanie celej trasy, nevadí. Trasu si môžete rozdeliť na ľubovoľný počet kratších či dlhších úsekov podľa toho, koľko času máte k dispozícii a aká je vaša aktuálna fyzická kondícia. Najjednoduchšie pre vás bude napojiť sa na trasu priamo na Devínskej Kobyle a vybrať sa smerom do Malých Karpát, kde si viete naplánovať kratšie prechádzky aj celodenné túry.

Devínska Kobyla je doslova pretkaná množstvom turistických chodníkov a cyklotrás.

Devínska Kobyla je doslova pretkaná množstvom turistických chodníkov a cyklotrás

 

Neskôr, keď vás Cesta hrdinov SNP pohltí, môžete sa vybrať na hrebeňovku Nízkych Tatier alebo Veľkej Fatry s prespávaním v horských chatách alebo turistických útulniach. Relatívne nenáročnú turistiku zažijete v Slovenskom raji alebo vo Volovských vrchoch. Možno nakoniec neprejdete celých 770 km, ale vďaka Ceste hrdinov SNP objavíte nový rozmer dobrodružstva na horách a nepochybne aj mnohé doposiaľ neopozerané zákutia našej krajiny. A to je hádam najsilnejší argument, prečo sa oplatí vyraziť na červenú.